Lekkasjekontroll

Godt vann og nok vann er ingen selvfølge. Lekkasjekontroll er viktig både for å ta vare på kvaliteten og mengden av drikkevann. Lekkasje utgjøre en fare for forurensning om det blir undertrykk på ledningsnettet, og det er sløsing av den samfunnskritiske ressursen drikkevann. Gjennom samarbeidsavtalen Godt Vann yter Glitrevannverket lekkasjekontroll kompetanse til fire kommuner. De fire kommunene er Modum, Drammen, Lier og Holmestrand.

 

Bilde: Mann i arbeidsklær står ved siden av arbeidsbil med logoen Glitrevannverket-lekkasjekontroll
Flemming Larsen er en av våre dyktige lekkasjekontrollører. Ser du en slik bil han eller en av de andre på let etter lekkasjer.

 

Lekkasjekontroll temaet

Det er ansatt fire personer som aktivt reiser ut og leter etter lekkajser på de kommunale rørene. Hvor de skal lete baserer seg på analyse av vannforbruksdata fra ulike automatiske vannmålere. Dette arbeidet har vært så effektivt at vannproduksjonen ikke bare er stabilisert, men har gått kraftig ned siden samarbeidet startet i 2010. Dette til tross for befolkningsvekst. Det viser at det nytter.

Oppgaven med å søke lekkasjer kan håndteres på et faglig høyt nivå siden flere kommuner samarbeider. Lekkasjekontrollørene er utstyrt med hver sin spesialbygde bil som er fylt med avansert lytteutstyr. Lekkasjekontrollørene har opparbeidet seg høy kompetanse og i samarbeid med kommunene drives det effektiv lekkasjesøk.

Lekkasjesøk er et skikkelig detektivarbeid, da de fleste lekkasjer aldri viser seg på overflaten. Som oftest vil vannet fra en lekkasje løpe langs vannledningen og bli drenert inn i avløps- eller overvannsnettet. For å finne lekkasjer er ledningsnettet delt inn i forbrukssoner for å skape oversikt og for å kunne prioritere områder hvor lekkasjeteamene skal arbeide. En forbrukssone kjennetegnes ved at vannet som føres til eller fra sonen kan måles. For å få til dette, er det bygget cirka 105 vannmålere.

Lekkasjekontrollen går ut på å søke og påvise lekkasjer. Lekkasjen meldes inn til kommunen som så reparerer den. Er lekkasjen på privat stikkledning er det huseier som er ansvarlig for å finne og reparer lekkasjen.

 

Trykkoptimalisering

Høyt trykk innvirker både på antallet av lekkasjer og mengden av vann som tapes ved en lekkasje. På grunn av store høydeforskjeller har vi ofte høyt vanntrykk i ledningsnettet. Noen ganger høyere enn nødvendig. Et normalt godt vanntrykk for husholdningsbruk ligger mellom 1,5 og 3 bar. Det er derimot ikke unormalt å oppleve vanntrykk i forsyningsnettet helt opp til 9 bar. Det er derfor et mål å se etter soner der trykket kan reduseres. Også variasjon i trykk er uønsket. Derfor skal trykkvariasjoner identifiseres og om mulig stabiliseres.

 

Sjekk selv for innvendig lekkasjer med husvannmåleren

Steng av alt vannforbruk på eiendommen. Da skal det ikke være noe bevegelse i husvannmåleren. Er det bevegelse, har man en lekkasje i huset. Rennende toaletter er en vanlig synder. Vann som står å renner koster penger, så da lønner det seg å kontakte en rørlegger.

 

Vannkilder og nedbørfelt
Lekkasjekontroll

Les mer

Vann og klima
Lekkasjekontroll

Les mer

Fra kilde til kran
Lekkasjekontroll

Les mer