Ferietips – Steng stoppekranen

Stoppekraner finnes i mange varianter. Vet du hvordan din ser ut? 

Skal du reise bort i sommer? Da er det lurt å stenge stoppekranen! De største vannskadene oppstår nemlig når vannet får lekke lenge uten at noen oppdager det. Det er også en fin anledning til å lære seg hvor stoppekranen er. 

Alle boligeiere bør kjenne til hvor boligens stoppekran er. I mange hus er den i kjelleren –  i gamle hus ofte som et rødt, rundt hjul, mens den i nyere boliger gjerne er en rød hendel. I leilighetsbygg er den ofte under kjøkkenvasken.  På bare få minutter kan vann som fosser ut av en kran gjøre enorme skader, så det gjelder å kunne stoppe en eventuell vannlekkasje så fort som mulig – og da er det gull vært å vite hvor stoppekranen befinner seg.

Steng av vannet når du reiser

Er du på ferie når vannet fosser ut blir det store stader.  Vannskader er den skaden som utløser størst erstatning i norske hjem, med  70 000 meldte skader i 2019.  Mange av de store vannskadene oppstår gjerne i ferier og helger når folk er bortreist og det tar lang tid å få tørket opp og reparert igjen.

Det å stenge stoppekranen kan også spare lommeboken på andre måter. Mange har små innvendige lekkasjer som for eksempel rennende toalett eller dryppende kraner. Når stoppekranen er lukket er disse lekkasjene også stoppet. Men det beste er selvfølgelig å reparere slike lekkasjer.

Frost, feilmonteringer og gamle rør

Kalde temperaturer og frost har skylden for mange vannskader, men feilmonteringer, slitasje og gamle rør er også vanlige årsaker til  skader. Passe på å ha varme på og kontroller gamle rør er gode forehåndsregler, men er uhellet først ute er det å kunne stenge stoppekrana en god forsikring.